
Baru ni ada buat masak lemak cili api ayam dgn kentang...tp
asyik makan lupa nak ambik gambar..nasib baik ada gambar
lama, lauk ni masa kmal buatutk bekal ke Penang dulu..
Kalau bab masak lemak ni..bukan kmal yang masak..tapi hubby
yg masakbior real sikit..rasa masakan N9..ni..kmal boleh buat..
tapi hubby tak kisah kalaulauk ni dia yg masak.. selalu masak
malam..pagi esok lauk ni boleh buat cicahlempeng...fuhh ...best
Ini resepinye..hubby masak..kmal tengok catat resepi:
Bahan-bahannye:
1/2 ekor ayam
1 biji kelapa - santan yang pekat
3 batang serai- dititik
3 biji ubi kentang - dipotong ikut pada citarasa.
BAHAN DITUMBUK LUMAT:
7 biji cili api
1 inci kunyit hidup
CARA-CARA MEMASAK :
1) Bersihkan ayam dan masukkan ke dalam periuk atau
kuali, masak ayam tu hingga kering air ayam, dan separuh
masak. Kemudian masukkan bahan tumbuk , serai gaul
sebentar, kemudian masukkan santan., ubi kentang
biarkan sampai kuah mendidih.
2) Kemudian terus kacau, sampai ubi kentang empuk.
3)Terpulang..kalau nak berkuah, dah boleh padamkan api.
kalau nak kuahpekat lagi kacau sebentar lagi hingga kuah
pekat sikit.
0 comments:
Post a Comment