Pages

Sunday, November 11, 2012

PUDING LAICI



Salam semua.. hari ni nak merajin diri sikit utk meletakkan resepi Puding Laici yang sedap ni.. resepi asal dr Kak Hanieliza.. 
Kmal buat masa raya haji baru2 ni..
senang je.. adik kmal yg jarang2 masak pun dah berjaya buat puding ni..

ini resepinye: 

PUDING LAICI

Bahan
10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
2 liter air
2 cawan gula
2 tin laici [asingkan airnya]
1 tin susu cairCara:
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.

NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.....



 ini gambar puding laici yg kak liza snap masa berkunjung ke rumah kmal.. dapat puding dari air tangan kliza sendiri..


0 comments:

Post a Comment