Pages

Friday, April 9, 2010

Brocolli, Carot dan Salery Soup



Ini menu makan makan... ingat nak buat brocolli soup, tapi bila buka
peti ais ada, carot 1biji ada batang salery sikit... dari sayur2 ni rosak..
kmal campurkan semua masa buat brocolli soup..sebab tu le soup kali ni
ada color macam-macam..hijau, oren..semua ada..tapi tetap sedap..

Cicah pulak soup dgn Roti Gardenia yang dibakar dan disapu mentega
bawang putih...selalu habis sebuku roti Gardenia ini dicicah anak2 dgn
soup ni.

Bahan2nya
1 biji bwg besar yg kuning
2 biji brocoli, (uk soup ni..kmal tambah 1 biji carot dan sebatang salery)
2 biji cendawan butang atau shitake (tak dak pun tak pa)
(kmal guna cendawan shitake yg fresh tu)potong halus2
2 sudu besar serbuk pati ayam
sedikit all spice itali
2 sudu kecil lada putih
1/2 - 1 cwn susu -agak2 ye..nanti cair sangat pulak sup tu
(kmal guna low fat )
sedikit minyak zaiton untuk tumis (minyak biasa pun ok)
garam secukup rasa


Caranya:
Panas minyak zaiton..tumis bawang besar dan sedikit bwg putih hingga
layu masukkan air dlm 2 cwn.bila mendidih masukkan brocoli, carot, salery
dan cendawan..layu sikit padam api dan masukkan dlm blender dan diblander
hingga halus.
Masukkan semula dlm periuk..dicampurkan dgn susu, lada putih, sedikit itali
spice dan rasakan garamnya..masak hingga mendidih..siap.

Roti dibakar dulu disapu dgn mentega bawang putih
(butter dlm 100gm dan sedikit planta(kmal guna dorina yg ada dlm peti ais tu je, lada putih sedikit dan 4 ulas bwg putih dicincang halus--gaul sebati dan disapu pada roti tadi)


2 comments:

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

tak penah buat sup pastu dibelande..ape ye rasenye? ermmm...teringin lak nak cube..

Amalblogbiz said...

Cuba le...mudah dan sedap

Post a Comment