Pages

Monday, April 12, 2010

Masak Lemak Cili Api




Baru ni ada buat masak lemak cili api ayam dgn kentang...tp
asyik makan lupa nak ambik gambar..nasib baik ada gambar
lama, lauk ni masa kmal buatutk bekal ke Penang dulu..

Kalau bab masak lemak ni..bukan kmal yang masak..tapi hubby
yg masakbior real sikit..rasa masakan N9..ni..kmal boleh buat..
tapi hubby tak kisah kalaulauk ni dia yg masak.. selalu masak
malam..pagi esok lauk ni boleh buat cicahlempeng...fuhh ...best

Ini resepinye..hubby masak..kmal tengok catat resepi:

MASAK LEMAK CILI API AYAM DGN KENTANG

Bahan-bahannye:

1/2 ekor ayam

1 biji kelapa - santan yang pekat

3 batang serai- dititik

3 biji ubi kentang - dipotong ikut pada citarasa.

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

7 biji cili api

1 inci kunyit hidup

CARA-CARA MEMASAK :

1) Bersihkan ayam dan masukkan ke dalam periuk atau

kuali, masak ayam tu hingga kering air ayam, dan separuh

masak. Kemudian masukkan bahan tumbuk , serai gaul

sebentar, kemudian masukkan santan., ubi kentang dan

biarkan sampai kuah mendidih.

2) Kemudian terus kacau, sampai ubi kentang empuk.

3)Terpulang..kalau nak berkuah, dah boleh padamkan api.

kalau nak kuahpekat lagi kacau sebentar lagi hingga kuah

pekat sikit.




0 comments:

Post a Comment