Pages

Sunday, April 4, 2010

Pulut Mangga



Sekarang tengah musim buah pelam kat belah utara ni...
tapi masa nak pi beli harum manis..dah habis la pulak,
disebabkan dah teringin sangat nak makan kmal beli jugak
buah pelam jenis lain...sedap gak dan yang penting puas makan

Kmal malas nak buat pulut cara kukus ni..dah tak sabar nak
makan, kmal balik ofis terus buat, masak guna microwave je,
tak sampai 1/2jam, dah boleh ngapp..

Caranya:
Cuci pulut(dlm 3 cwn) dan rendam dlm 5 - 10minit,
masukkan santan pekat(agak2 ye kepekatan),
(santan hendaklah lebih sikit dari paras pulut)
garam, daun pandan.

masukkan dalam microwave, tekan high selama 15 minit. Sambil2 tu boleh
stop sekejab, gaul sebati dan masak semula hingga masak pulut tu.

Kuah Santan

1 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam
4 1/2 sudu makan gula
1 sudu makan tepung beras

Untuk membuat kuah santan, gaulkan kesemuanya. Masak sebentar atas
api perlahan. Bila sudah sejuk bolehlah dihidangkan bersama pulut dan
mangga atau durian.

Hidangkan pulut dgn mangga, kuah santan dan dihias dgn taburan bijan
(ini kmal ambik ideal hazila)


0 comments:

Post a Comment