Pages

Thursday, April 8, 2010

Nasi Goreng Cina



Bila tengok Madiha duk tayang Nasi Goreng Cina... kmal dah terliur
balik... terus kmal cari balik dlm picture kot2 ada lagi..nasib baik ada
terus kmal ingat nak simpan resepi ni melalui blog pulak..biar senang
bila nak cari semula..

Nasi Goreng Cina


Nasi Goreng Cina ni ..fov kak amal satu family...dpat resepi dan cara
nak masak sekali dari tok guru yg mengajar kak amal dgn cik abg buat
westren food..kira ni resepi extra dari dia la..


Nasi Goreng Cina

Bahan-bahannya:
3 cawan nasi
isi ayam, udang, sotong
( ikut suka nak letak banyak mana..ikut budget)
Telur 2 biji
1 sb sos tiram
1 sb kicap cair
Lada putih ikut pedas (kmal letak dlm 1sk je)
Bwg Putih, minyak (utk tumis)
Sayur-sayuran (ikut tok guru guna mix vege. je) kmal letak karot
dan brocoli.
*semua bahan diatas ni..sukatan lebih kurang je...sebab kak amal
masak jenis campak2..jadi gunalah kretiviti masing2 ya..

Caranya:
Panas minyak..tumis bwg putih..masukkan isi ayam, udang, sotong--
masa ni api kena besar, masak cepat2 mcm kat kedai duk masak tu...
gaul sebati..pecahkan telur dan digaul lagi..slow sikit api masukkan nasi
yg telah dileraikan terlebih dahulu...masukkan sos tiram, kicap cair,
lada putih dan garam secukup rasa..last sekali masukkan sayur..siap.

Tip dari kak amal - nak lagi cepat masak dan jimat masa, masa leraikan nasi
yg baru masak tu...gaulkan siap2 dgn garam dan lada putih..nanti campak je
nasi tu...siap..

sedap dimakan dgn Ayam Goreng Berempah kat atas tu..

0 comments:

Post a Comment