Pages

Friday, April 16, 2010

Pau Inti Sayur



Buat Pau ini untuk minum petang...
Nak baca kmal membebal panjang sikit, oleh tengok diFP
Kmal...
http://amal5041.fotopages.com/



Resepi pau dari FP Madiha..kmal CP je...minta halal ye.
Bahan2 pau :-
*500gm tepung pau (tepung gandum pun boleh)
*1 sdt Double action baking powder
*6 sdb gula kastor (MaDiHa guna 4 s/b jer)
*1 sdt garam

1 peket yis segera
1/2 cwn air suam

1 1/2 cwn air suam
2sdb shortening.
Daun pisang atau kertas secukupnya (potong anggaran 3"x3" ~
ikut besar mana pau yg nak digentel)

Cara2 Membuatnya

1. Gaulkan semua bahan bertanda **
2. Dalam bekas besar yg lain, bancuh yis dgn 1/2 cwn air suam...
tggu sehingga berbuih.
3. Masukkan Bahan * ke dlm bancuhan yis.
4. Dgn hujung jari, putar tepung...& masukkan air...uli sehingga
sebati..
5. Masukkan shortening & uli sehingga adunan licin & tidak
melekat pada bekas. (anda akan dpt doh yg lembut spt doh roti canai)
6. Tutup doh dgn plastic sling & tunggu sehingga naik dua kali ganda
(Madiha masukkan dlm oven yg dipanaskan sekejap.. kejap jer doh naik )
7. Tumbuk2 adunan & bulatkan kecil2...leperkan, masukkan inti
secukupnya & tutup kemas lalu diletak di atas daun pisang or kertas.
8. Panaskan kukusan terlebih dahulu.
9. Kukus selama 10 min menggunakan api yg kuat.

Inti Sayur dgn Ayam
*Isi Ayam 300gm
*2 sudu besar bawangmerah,bawang putih, halia (yg siap diblender)
*2 sudu kecil serbuk rempah ( ini sentiasa ada, kmal goreng tanpa
minyak dan blender kering hingga halus dan simpan dlm botol)
biji rempah, kulit kayu manis,
bunga lawang dan bunga cengkih---
(kalau x de tak pe..tp lagi sedap) kalau ada.
*1 sudu kecil serbuk kunyit
*1 sudu kecil serbuk kari daging
*1 sudu kecil lada hitam
*1 sudu kecil lada putih
(Bahan * digaul semua sekali)

1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
garam secukup rasa
Minyak utk menumis

1 biji sengkuang
1 biji karet
2 biji kentang
(semua sayur ni kmal sagat memanjang je)

Caranya:
Panas sedikit minyak, masukkan bahan (*), kacau hingga ayam masak dan garing sikit, kemudian masukkan semua sayur, gaul sebati kemudian masukkan sos tiram, kicap cair gaul hingga sayur layu sikit rasakan garam..tutup api dan biarkan sejuk sebelum mengisi inti ke dalam doh pau.

0 comments:

Post a Comment